Děkuji vedení DSÚK a hlavně řidičům za jejich práci

7. 05. 2020 12:18:03
Možná jste zaznamenali v minulých dnech rozhodnutí ÚHOS o udělení nepravomocné pokuty pro krajského dopravce DSÚK p.o. za nákup autobusů.

I přesto, že média o tom informovala objektivně a věcně, tak i přesto si dovolím mé vyjádření.

O zřízení DSÚK rozhodlo krajské zastupitelstvo v červnu 2017 poté, co bylo na spadnutí ukončení smlouvy na dopravní obslužnost s jedním dopravcem, který zabezpečoval více jak 50% dopravy v ÚK. Dohodli jsme se s tímto dopravcem, že bude dopravu provozovat ještě do června 2019 a do té doby se na provoz připraví krajský dopravce. Ten však provoz začal postupně ukončovat již od léta 2018.
Hrozilo, že cestující zůstanou na zastávkách, nedostanou se do práce, školy, doktorovi....... Management našeho dopravce odvedl obrovský kus práce, když ve spolupráci s krajem v dané době během 14 dnů zajistil dostatek autobusů, aby tohoto dopravce nahradil ve dvou oblastech.
To samé se opakovalo ke konci roku 2018 a vygradovalo to nakonec úplným přerušením dopravy ve všech zbývajících oblastech začátkem ledna 2019.
DSÚK tak neměla na přípravu plánované dva roky, ale musela začít fungovat s ročním předstihem.

Aby mohla jakákoliv dopravní společnost zajišťovat dopravu, musí mít autobusy. Ty jsme chtěli nejprve pořídit formou operativního leasingu, ale mezi výrobci o to nebyl zájem, takže i přes předběžné nabídky se nakonec do soutěže nikdo nepřihlásil. Následně tedy došlo k přepracování podmínek soutěže na otevřené řízení rozdělené do čtyř kategorií autobusů dle jejich kapacity.
Ani v tomto případě však nebyl zájem velký, ve dvou částech nebyly podány žádné nabídky, ve dvou pak po jedné nabídce. Z důvodu nesplnění požadavků však museli být oba uchazeči vyloučeni.

Jelikož byla DSÚK závislá stále jen na pronajatých autobusech, rozhodla v souladu se zákonem v částech, kde nedostala žádnou nabídku, o vyhlášení jednacího řízení bez uveřejnění. Následně uzavřela rámcové dohody a kupní smlouvy.
Tento způsob byl logický vzhledem k tomu, že k zabezpečení dopravy pro naše občany je nutné mít i autobusy.
Proti těmto smlouvám se ÚOHS postavil nakonec s jedinou věcí, kterou označil za diskriminační. Tou je požadovaná velikost nádrže na naftu. Překvapivě tak vyhověl námitce společnosti SOR Libchavy spol. s r.o., která do svých autobusů ovšem dodává i nádrže větší, než jsme požadovali a která kupodivu tvrdila, že není schopna dodat požadované autobusy společností DSÚK. Nádrže v hodnotě několika tisíc korun...

Tady vidíte, na jak absurdních základech je celá „kauza“ postavená. Jelikož jsme se s takovým rozhodnutím nemohli smířit, DSÚK podala ke Krajskému soudu v Brně žalobu na rozhodnutí předsedy ÚOHS. O této žalobě zatím nebylo soudem rozhodnuto.

Každý, kdo se zajímá o situaci na dopravním trhu v ČR, musí vidět, jak ÚOHS zasahuje do dopravních soutěží vypisovaných i jinými kraji, a to na základě podnětů stále stejných společností. Fakticky žádný kraj tak není schopen soutěž na dopravce dokončit (viz aktuální soutěže v Libereckém a Pardubickém kraji a nebo tahanice v jiných krajích).
Proto jsem opravdu rád, že Ústecký kraj prozřetelně přistoupil v roce 2017 k založení vlastního dopravce. Díky tomu můžeme zabezpečit kvalitní a pravidelnou veřejnou dopravu. Přesto se však DSÚK nevyhnula nekončící šikaně ze strany ÚOHS při nákupu autobusů. I výše pokuty je neúměrně vysoká oproti všem zvyklostem a svědčí o snaze poškodit DSÚK nebo Ústecký kraj.

A na závěr musím poděkovat zaměstnancům DSÚK a Odboru dopravy krajského úřadu. Já jsem s těmito lidmi po celou dobu, vše intenzivně řešíme a za jejich rozhodnutími plně stojím.
Děkuji za obrovské úsilí managementu krajského dopravce, kterému se podařilo během velmi krátké doby vybudovat společnost s téměř 400 zaměstnanci na zelené louce a fakticky se doprava nezastavila.
Velké poděkování patří hlavně řidičům, kteří do toho s námi šli a hlavně díky nim vše funguje bez problémů.

Autor: Jaroslav Komínek | čtvrtek 7.5.2020 12:18 | karma článku: 9.37 | přečteno: 161x

Další články blogera

Jaroslav Komínek

Je šance, že se u nás někdy budou stavět silnice bez komplikací?

Našel se další podivný spolek z Dolní Horní, který se rozhodl otravovat život lidem z půlky republiky.

9.8.2022 v 21:05 | Karma článku: 22.52 | Přečteno: 494 | Diskuse

Jaroslav Komínek

Vládo, je nejvyšší čas něco začít dělat!

Nakupte autobusy na plyn, říkali. Prý jsou ekologické a výhodné a plynu je dost, říkali. Skvělé! Jenom nám ho nikdo nechce teď prodat, a to jsme nabízeli už DVANÁCTKRÁT víc, než dneska stojí. Nikdo se nechce zavázat.

8.8.2022 v 18:57 | Karma článku: 33.34 | Přečteno: 855 | Diskuse

Jaroslav Komínek

Výlet vlakem na Kokořínsko? Zapomeňte!

Jsme svědky další nehorázné prasárny, již tradičně pod taktovkou středočeského krajského radního Petra Boreckého (STAN).

2.8.2022 v 21:25 | Karma článku: 30.12 | Přečteno: 939 | Diskuse

Jaroslav Komínek

Sláva, po kolejích v ČR jel nejrychlejší vlak světa TGV

Má to ovšem několik ALE. Tento vlak se vyráběl kolem roku 1980 a jeho rychlost byla kolem 300 km/h. Dokázal tedy jet i rychleji, ale ne až tak v běžném provozu.

6.6.2022 v 20:34 | Karma článku: 21.61 | Přečteno: 435 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 41.10 | Přečteno: 1283 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 333 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.36 | Přečteno: 3282 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 143 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 391

Zastupitel Ústeckého kraje

Radní a zastupitel města Chomutova

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...